Kocken berättar

Karin Andersson är legitimerad dietist och Sjöhästens förskolekock sedan 2016. Hon gör lunch och mellanmål, och sitter med barnen vid måltiderna tillsammans med övrig personal. Däremellan händer det att hon planterar och odlar med barnen, och resultatet hamnar på tallrikarna. Uttrycket ”lek inte med maten” ger hon inte mycket för – tvärtom så presenteras maten på Sjöhästen på ett fantasifullt sätt när både hon och barnen skapar figurer av exempelvis smörgåsar och grönsaker för att väcka matglädje och inspirera till att våga smaka.

Hur skulle du beskriva din matfilosofi?

– Jag vill främja hållbara matvanor, både för hälsan och miljön. Våra matpreferenser formas redan i bebisåldern, och här har jag verkligen möjlighet att påverka. Jag varierar stort, både när det gäller maträtter och råvaror. Vi äter allt från asiatiskt till klassisk svensk husman. Vi fokuserar på mycket frukt och grönt och försöker äta efter säsong så mycket det går med svenska och ekologiska råvaror.

Det betyder mycket att barnen känner matglädje! Vi äter inte bara för att bli mätta och få energi och näring, utan även för att det är trevligt att sitta ned och äta tillsammans, och förstås för att det är gott. ”Lek inte med maten” är nog ett bekant uttryck för de flesta föräldrar men jag tänker precis det motsatta! Jag leker med maten genom att presentera den på ett roligt sätt för att väcka matglädje hos barnen och inspirera dem till att våga smaka på nya rätter och råvaror.

Som kock på förskola måste jag ha en förståelse för att alla barn är olika, och medan vissa slukar allt som ställs framför dem är andra skeptiska till det mesta. Somliga barn är känsligare för smaker, lukter eller olika konsistenser och för några kan det vara en stor sak att bara ha en ny maträtt på tallriken. Det är viktigt att möta varje barn på deras nivå så att matstunden blir en positiv upplevelse. Om ett barn vid bordet vågar testa den nya grönsaken på tallriken är det ofta fler som hänger på.

Hur tror du att maten på Sjöhästen skiljer sig från andra förskolors? 

– Eftersom vi är ett föräldrakooperativ och föräldrarna hjälper till med vissa uppgifter, t.ex städ, kan vi lägga mer resurser på maten. Barnen kan se vad jag gör i köket eftersom det är centralt placerat i lokalen. De känner dofter från det jag lagar, och de kommer ofta förbi och frågar vad det blir för mat. Jag sitter med och äter vid måltiderna vilket gör att jag får en bra kontakt med barnen och får direkt feedback kring det jag serverar. Jag har tid att fixa med roliga upplägg eftersom vi är en liten förskola. Då blir maten mer tilltalade. Vi äter ju inte bara med munnen utan även med ögonen.

Varför är bra mat en så viktig del av förskolebarns vardag? 

– Det är otroligt viktigt för att barnen ska orka med en hel dag på förskolan och få energi till att leka och lära sig saker. Maten som serveras på förskolan är en stor del av barnens totala matintag under dagen då de flesta barn äter både frukost, lunch och mellanmål där. En stor del av barnens näringsbehov ska därför tillgodoses genom den mat som serveras på Sjöhästen.

Vad är roligast med ditt jobb? 

– Jag älskar att jag får vara kreativ och att träffa barnen så mycket som jag gör!

Exempel på en dagsmeny

Frukost – yoghurt med flingor, smörgås med flera sorters pålägg, grönsaker.
Fruktstund 
Lunch – Vegetarisk lasagne med morot och keso, ett stort grönsaksfat med minst fem olika sorters grönsaker, frukt efter maten. (Vi äter vegetariskt ca två dagar i veckan).
Mellanmål – smoothie och smörgås med flera sorters pålägg och grönsaker, ibland frukt.

När barnen fyller år får de önska vilken mat som ska serveras. Till efterrätt får de själva bjuda på glass eller något annat de tagit med hemifrån.

Vi uppmärksammar även andra dagar, som Nobeldagen då vi äter en festligare trerätttersmeny. Vi har julbord, påskbord och liknande. På fredagar är det extra mys med exempelvis exotisk frukt, smoothieglassar eller dadelbollar.